Změnit jazyk:

Skutečně zdravá škola - Transformace školního stravování

Autor Tomáš Václavík, Margit Slimáková
Název organizace Skutečně zdravá škola, Brno
Rok vydání 2014
Typ zprávy informace o projektu
Anotace Zhruba 80 % dětí, žáků a studentů na českých školách se stravuje ve školních jídelnách. Objevuje se stále více vědeckých důkazů o tom, že kvalitnější stravování je spojeno s lepšími výsledky ve škole, zlepšenými kognitivními funkcemi, schopností lépe udržet pozornost a řadou dalších pozitivních rysů chování žáků a studentů, včetně lepší docházky a součinnosti. Tento text se snaží co nejpřesněji popsat současný stav stravování ve školních jídelnách. Dále představuje projekt Skutečně zdravá škola, který vychází ze zkušeností obdobného programu ve Velké Británii. Zde se zjistilo, že tento program má pozitivní aspekty v tom, že zlepšuje studijní výsledky žáků, zlepšuje zdraví dětí, přináší výhody pro místní podnikatele. Skutečně zdravá škola je komplexní program, plně integrovaný do života celé školy, který si klade za cíl vytvářet kulturu vážící si jídla, vychutnávající si je a učící se o jídle. Školy, které se zapojí do programu Skutečně zdravá škola, do školní jídelny nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků, organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy.
Klíčová slova jídlo, stravování, školní jídelna, studijní výsledky, žák
Typ výzkumu kontinuální výzkum
Datum zahájení
Datum ukončení
Obor AM Pedagogika a školství, AQ Bezpečnost a ochrana zdraví
Email na řešitele helena@skutecnezdravaskola.cz
Dostupnost dostupný v elektronické knihovně NRVDM
Zpráva ke stažení 1428495288.pdf
Instituce Skutečně zdravá škola, Brno
Možná souvislost
Správce registru Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Provozovatel Národní pedagogický institut ČR
Ve spolupráci Česká rada dětí a mládeže
Odkazy vyzkumy@npicr.cz Hlášení závad Ochrana osobních údajů